Lav din egen hårshampoo

Dansk opskrift på mild shampoobar

Åh dette indlæg har været undervejs længe. Mit hoved har været fyldt med tusinde andre ting, så jeg beklager ventetiden!

Husk inden du går i gang, at du først skal vide alt om sikkerhed ved sæbefremstilling. Det er derfor vigtigt, at du læser indlægget om sæbefremstilling og sikkerhed nu, hvis du ikke allerede har styr på det.
Se indlægget her

Denne bar bruger jeg selv til hårshampoo, men den kan også bruges som en blød og nærende håndsæbe, der sågar kan skumme i saltvand.

Dette skal du bruge:

 • Olier som skal forsæbes
 • Kaustisk soda
 • Vand
 • Vægt der måler med 1 grams præcision
 • Termometer
 • Stavblænder
 • 2 plastikskåle
 • Sikkerhedsbriller
 • Handsker
 • Forme til støbning af sæben

Jeg benytter hverken parfume eller farve i mine sæber, men du kan selvfølgelig tilføje dette efter eget ønske.

Ingredienser

 • 150 g Olivenolie
 • 125 g Kokosolie
 • 100 g Sheasmør uranfineret
 • 75 g Castorolie (også kaldet amerikansk olie eller ricinusolie)
 • 50 g Rapsolie
 • 190 g vand
 • 68 g kaustisk soda

Sheasmør og kokosolie skal smeltes og blandes sammen med de andre olier.
Kaustisk soda opløses i vand under omrøring (i det fri eller under udsugning).
Når de to opløsninger har samme temperatur (tager omkring 30-60 min afhængig af hvor meget du har opvarmet de hårde olier) hældes de sammen ved at hælde vandfasen ned i oliefasen, i en langsom bevægelse.
Bland nu med stavblænderen til massen bliver tykkere og der kan trækkes lidt spor i den. Det kan tage fra alt mellem et og ti minutter. Når du blender, så undgå at have bladet i toppen af massen, da dette vil give luftbobler.
Hæld nu massen i formene og bank dem i bordet, så eventuelle luftbobler stiger til vejrs. Det skal nogen gange gå meget hurtigt med at få massen i formen fordi den er i gang med at størkne – så ved du, at du har blendet for længe.

Sæben kan som regel tages ud af formene efter et døgn, men det afhænger af hvor store formene er. Lad nu sæben tørre færdig og undgå at pakke den ind – i mindst 4 uger. Sæben skal modne i al denne tid (og gerne længere) for at blive drøj i brug og opnå en neutral pH.
Inden du anvender sæben, skal du teste pH, som skal være under 8 for en mild sæbe. Ofte er pH lav nok efter få dage, men hvis du begynder at anvende den så tidligt, vil den være brugt op i løbet af ganske få vaske.
Sæben kan holde i årevis, hvis den opbevares tørt og mørkt. Jeg har mine i papirsposer i et skab.

Variationer

Som tidligere nævnt bruger jeg ikke parfume i mine sæbebarer, men jeg kan dog godt tilføre æteriske olier, hvis de har en virkning ud over duften. Fx bruger jeg ca. en teskefuld bakteriedræbende tea tree olie i mine shampobarer og lidt (ca. en spiseske) beroligende lavendelolie i nogle håndsæber. Alle olier, æteriske eller andre, skal i oliefasen.
Jeg laver også gerne en stærk te med kamille, som passer godt til min hårtype, og lader dette være det vand (vandfasen) som jeg opløser den kaustiske soda i.

10 kommentarer til “Dansk opskrift på mild shampoobar”

   1. Det er ikke specielle former man bruger. Du kan faktisk bruge en mælkekarton eller fore midten fra en køkkenrulle med bagepapir. Alt vil fungere. For nemheds skyld anvender jeg selv silikone forme. Den på billedet er lavet i en muffinform, men jeg går heller ikke så meget op i udseendet.

    1. Halløj :o)
     Jeg skal lave denne her shampoo bar i morgen og er virkelig spændt på det!
     Skal lige høre dig om du har en god grundopskrift på almindelige sæbebarer til hænder, krop og ansigt?

     1. Rigtig god fornøjelse. Jeg har lavet en del forskellige håndsæber, men oplever at der er stor forskel på, hvad vi hver især synes er den bedste. Jeg kommer til at dele flere opskrifter senere, så like gerne min Facebookside – der plejer jeg at oplyse når der er nye indlæg.

 1. Vasker du dit hår med æblecidereddike efter du har brugt shampoobaren? eller kan denne shampoobar godt stå alene?
  Mvh
  Ann-Sofie

 2. Annemette Gjedsted

  Jeg vil lave en enkelt koldrørt sæbe af olivenolie og kokosfedt, F.eks 500 ml olivenolie og 400 ml kokosfedt. Jeg kan ikke finde ud af hvor meget NaOH der skal tilsættes. Kan du give mig et hint? Jeg har prøvet at finde ud af den engelske sæbekalkulator, men mit engelske er ikke godt nok😩.
  Hilsen Annemette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.