Her er en dansk opskrift på hjemmelavet shampoo. (opdateret maj 2021)

Husk inden du går i gang, at du først skal vide alt om sikkerhed ved sæbefremstilling. Det er derfor vigtigt, at du læser indlægget om sæbefremstilling og sikkerhed nu, hvis du ikke allerede har styr på det.
Se indlægget her

Denne shampoobar bruger jeg selv til hårshampoo, men den kan også bruges som en blød og nærende håndsæbe, der sågar kan skumme i saltvand.

Dette skal du bruge:

  • Olier som skal forsæbes
  • Kaustisk soda
  • Vand
  • Vægt der måler med 1 grams præcision
  • Termometer
  • Stavblender
  • 2 plastikskåle
  • Sikkerhedsbriller
  • Handsker
  • Forme til støbning af sæben

Jeg benytter hverken parfume eller farve i mine sæber, men du kan selvfølgelig tilføje dette efter eget ønske.

Ingredienser

Du kan IKKE erstatte nogle af ingredienserne, da olier forsæbes med forskellige mængder af kaustisk soda. Det er derfor meget vigtigt at overholde opskriften 100%.

  • 150 g Olivenolie
  • 125 g Kokosolie
  • 100 g Sheasmør uranfineret
  • 75 g Castorolie (også kaldet amerikansk olie eller ricinusolie)
  • 50 g Rapsolie
  • 190 g vand
  • 68 g kaustisk soda (læs mere om kaustisk soda i sæbe på dette link)

Fremgangsmåde

  • Sheasmør og kokosolie skal smeltes og blandes sammen med de andre olier. Dette er nu din oliefase.
  • Kaustisk soda opløses i vand under omrøring (i det fri eller under udsugning). Dette er nu din vandfase.
  • Når de to opløsninger har samme temperatur (tager omkring 30-60 min afhængig af hvor meget du har opvarmet de hårde olier) hældes de sammen ved at hælde vandfasen ned i oliefasen, i en langsom bevægelse.
  • Bland nu med stavblenderen til massen bliver tykkere og der kan trækkes lidt spor i den. Det kan tage fra alt mellem et og ti minutter. Når du blender, så undgå at have bladet i toppen af massen, da dette vil give luftbobler.
  • Hæld nu massen i formene og bank dem i bordet, så eventuelle luftbobler stiger til vejrs. Det skal nogen gange gå meget hurtigt med at få massen i formen fordi den er i gang med at størkne – så ved du, at du har blendet for længe.

Sæben kan som regel tages ud af formene efter et døgn, men det afhænger af hvor store formene er. Lad nu sæben tørre færdig og undgå at pakke den ind – i mindst 4 uger. Sæben skal modne i al denne tid (og gerne længere) for at blive drøj i brug og opnå en neutral pH.

Test pH


Inden du anvender sæben, skal du teste pH, som skal være under 8 for en mild sæbe. Ofte er pH lav nok efter få dage, men hvis du begynder at anvende den så tidligt, vil den være brugt op i løbet af ganske få vaske.

Holdbarhed


Shampoobaren kan holde i årevis, hvis den opbevares tørt og mørkt. Jeg har mine i papirsposer i et skab. Lad være med nogensinde at opbevare hjemmelavet sæbe i plastikposer. Det vil “svede” og blive grimt at se på.

Variationer

Som tidligere nævnt bruger jeg ikke parfume i mine sæbebarer, men jeg kan dog godt tilføre æteriske olier, hvis de har en virkning ud over duften. Fx bruger jeg ca. en teskefuld bakteriedræbende tea tree olie i mine shampobarer og lidt (ca. en spiseske) beroligende lavendelolie i nogle håndsæber. Alle olier, æteriske eller andre, skal i oliefasen eller tilføjes den færdige masse lige før det kommer i form.


Jeg laver også gerne en stærk te med kamille, som passer godt til min hårtype, og lader dette være det vand (vandfasen) som jeg opløser den kaustiske soda i. Du kan nemt lave udtræk af urter i vandfasen. Men du kan også lave olieudtræk som beskrevet i denne guide til infusering i olie (link).

Hvis du er interesseret i flere sæbeopskrifter, kan du besøge www.soap-recipes.com eller forsøge dig med den nemme basisopskrift på hjemmelavet sæbe her (link).

Jeg har også en opskrift på rengøringssæbe (link) som er perfekt til opvask. Den er fremstillet udelukkende af forsæbet kokosolie, og rigtig god at prøve kræfter med som nybegynder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen