Til hjemmelavet vaskepulver anvendes håndsæbe og Soda (ikke at forveksle med kaustisk soda).

Vaskeevnen er virkelig god. Fx har jeg vasket kattens meget beskidte tæppe og kun stået tilbage med to kattehår og et blændende rent lyst fleecetæppe.

Da jeg selv fremstiller sæbe, har jeg en del på lager fra den gang jeg skulle lære det. Blandt andet fik jeg i min spareiver blandet linolie i flere portioner, og den er altså for krads – både lugten og for huden. (Tøjet har ingen lugt overhoved efter vask). Jeg har derfor lavet mit vaskepulver næsten “gratis” af mislykket sæbe og soda købt hos Coop til 13,50 kroner per pakke. Jeg har valgt at komme natron i, da det skulle bevare farverne i tøjet.

Vaskepulveret fremstilles ved at rive sæben fint og blande den med 4 dele soda, for hver del sæbe. I mit tilfælde 750 gram sæbe til 3 kilo soda (og knapt en halv bøtte natron ~ 60 gram). Jeg beklager der står forkert på min spand, jeg får det rettet snarest …

Jeg har altså fremstillet 3,8 kg miljøvenligt vaskepulver for omkring 85,- Og det vel at mærke af vegetabilske olier og helt uden unødvendige tilsætningsstoffer.

Hvis man ønsker det, kan man selv tilsætte æterisk olie eller anden duft, jeg kan simpelthen bare ikke se hvorfor. Jeg læste for mange år siden, at 80% af kvinder over 60 år har parfumeallergi. Jeg er yngre, men kæmper selv med det og ville sådan ønske at alle bare lod være med at bruge parfume.

Skulle jeg havde købt 3,8 kg Neutral Storvask, havde prisen været omkring 225,- men det hjemmelavede er mere drøjt i brug, og du kan derfor dossere ca. halvdelen af det du plejer. Jeg har selv brugt Neutral i omkring et års tid. Inden da brugte jeg Ecco-ægget, men det fik både tøj og maskine til at lugte af kælder efter et års tid. Lugten i maskinen kom jeg aldrig helt af med, før jeg vaskede med det hjemmelavede vaskepulver. Nu har hverken tøj eller maskine lugt, og tøjet er næsten lige så blødt som havde jeg brugt skyllemiddel (det har jeg aldrig gjort).

Der skal bruges et par spiseskefulde per vask (ca. 10 gram til mit meget hårde kommunevand).
Vaskes der i koldt vand, kan man med fordel opløse pulveret i forvejen. Jeg har eksperimenteret lidt med at blande det op og synes det passer nogenlunde med 10 gram vaskepulver per deciliter vand.

PS. Når der på min spand står hvad den vejer, er det for at gøre det nemmere for mig selv – Jeg river bare sæben ned i spanden, vejer den, trækker spandens vægt fra, og ganger med fire for at få mængden af soda. Spanden er godt genbrug fra en ven og den er stærk nok til at jeg kan blande ved at ryste den med låget på.
Så kan det faktisk ikke være nemmere at lave sæbe – med mindre man har en gammel foodprocessor så man slipper for at håndrive.

Det er selvfølgelig på eget ansvar at bruge min opskrift. Jeg har svært ved at se hvad der skulle kunne ødelægge noget i maskinen, men er ikke fagperson.

Last modified: 15. januar 2020

Author

Comments

Hvor meget er en “halv bøtte natron?”Hvad med maskinen.. kan den godt tåle dette i længden? Jeg har hørt om maskiner i USA der er stået af pga hjemmelavet vaskemiddel. Hvordan er vaskeevnen? Er den tilfredsstillende? Jeg laver også selv sæbe og lurer længe på det der med vaskepulver… Jeg vil så lige sige at hvis du opløser dette vaskepulver i vand og lader det stå bare f.eks en dag så bliver det så tykt som grød og må omrøres kraftigt.

    Author

    Hej Birgitte Jeg har rettet indlægget så du kan finde svar på dine spørgsmål der.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.