hjemmelavet vaskepulver

Lav selv miljørigtigt vaskepulver

Til hjemmelavet vaskepulver anvendes håndsæbe og Soda (ikke at forveksle med kaustisk soda).

Vaskeevnen er virkelig god. Fx har jeg vasket kattens meget beskidte tæppe og kun stået tilbage med to kattehår og et blændende rent lyst fleecetæppe.

Da jeg selv fremstiller sæbe, har jeg en del på lager fra den gang jeg skulle lære det. Blandt andet fik jeg i min spareiver blandet linolie i flere portioner, og den er altså for krads – både lugten og for huden. (Tøjet har ingen lugt overhoved efter vask). Jeg har derfor lavet mit vaskepulver næsten “gratis” af mislykket sæbe og soda købt hos Coop til 13,50 kroner per pakke. Jeg har valgt at komme natron i, da det skulle bevare farverne i tøjet.

Vaskepulveret fremstilles ved at rive sæben fint og blande den med 4 dele soda, for hver del sæbe. I mit tilfælde 750 gram sæbe til 3 kilo soda (og knapt en halv bøtte natron ~ 60 gram).

Jeg har altså fremstillet godt 3,8 kg miljøvenligt vaskepulver for omkring 85,- Og det vel at mærke af vegetabilske olier og helt uden unødvendige tilsætningsstoffer.

Hvis man ønsker det, kan man selv tilsætte æterisk olie eller anden duft, jeg kan simpelthen bare ikke se hvorfor. Jeg læste for mange år siden, at 80% af kvinder over 60 år har parfumeallergi. Jeg er yngre, men kæmper selv med det og ville sådan ønske at alle bare lod være med at bruge parfume.

Skulle jeg havde købt 3,8 kg Neutral Storvask, havde prisen været omkring 225,- men det hjemmelavede er mere drøjt i brug, og du kan derfor dossere ca. halvdelen af det du plejer. Jeg har selv brugt Neutral i omkring et års tid. Inden da brugte jeg Ecco-ægget, men det fik både tøj og maskine til at lugte af kælder efter et års tid. Lugten i maskinen kom jeg aldrig helt af med, før jeg vaskede med det hjemmelavede vaskepulver. Nu har hverken tøj eller maskine lugt, og tøjet er næsten lige så blødt som havde jeg brugt skyllemiddel (det har jeg aldrig gjort).

Der skal bruges et par spiseskefulde per vask (ca. 10 gram til mit meget hårde kommunevand).
Vaskes der i koldt vand, kan man med fordel opløse pulveret i forvejen. Jeg har eksperimenteret lidt med at blande det op og synes det passer nogenlunde med 10 gram vaskepulver per deciliter vand.


Så kan det faktisk ikke være nemmere at lave sæbe – med mindre man har en gammel foodprocessor så man slipper for at håndrive.

Hjemmelavet vaskepulver

Det er nemt at lave vaskepulver selv, især hvis du har en maskine der kan rive sæben for dig.
Forb. tid30 min
Samlet tid30 min
Keyword: hjemmelavet vaskepulver, Sæbe, sæbefremstilling, vaskepulver
Cost: 85,-

Equipment

 • En god tætsluttende beholder
 • Rivejern eller gammel foodprocessor
 • Måleske: 1 spiseskefuld
 • Røreske

Materials

 • 750 g sæbe revet
 • 3000 g Soda
 • 60 g Natron

Sådan gør du

 • De tre ingredienser blandes grundigt i en lufttæt beholder.
 • Til en vaskfuld tøj anvendes ca. 2 spiseskefulde vaskepulver, afhængig af maskinens størrelse og vandet hårdhed.

Noter

OBS: Der er tale om SODA ikke kaustisk soda (som vi anvender til sæbefremstilling).
Natron kan udelades.
soda til hjemmelavet vaskepulverDet er selvfølgelig på eget ansvar at bruge min opskrift. Jeg har svært ved at se hvad der skulle kunne ødelægge noget i maskinen, men er ikke fagperson.

6 kommentarer til “Lav selv miljørigtigt vaskepulver”

 1. Hvor meget er en “halv bøtte natron?”Hvad med maskinen.. kan den godt tåle dette i længden? Jeg har hørt om maskiner i USA der er stået af pga hjemmelavet vaskemiddel. Hvordan er vaskeevnen? Er den tilfredsstillende? Jeg laver også selv sæbe og lurer længe på det der med vaskepulver… Jeg vil så lige sige at hvis du opløser dette vaskepulver i vand og lader det stå bare f.eks en dag så bliver det så tykt som grød og må omrøres kraftigt.

 2. Uuuuh det er lige præcis dig jeg har ledt efter 😁
  Jeg vil gerne lave hjemmelavet vaskepulver Meeeen fare vild i junglen 🙈
  Da jeg har et krav at alm håbdsæbe (uden lalolin!) sjal kunne bruges da jeg nok har omkring 200 stk. Fra min veninde der har solgt håndsæbe. Der er ingen haløj i og 100%øko så tænker det ville være godt – men hvad så😁 synes alle opskrifter står der krystal sæbe og soda😔 men så faldt jeg over dit skriv 😍
  Du skriver 1/4 sæbe (min alm. Håndsæbe vil være ok her ik?)
  3/4 soda
  1/4 bøtte natron

  Jeg har lidt svært ved din mål på natron🙈
  For der er jo forskel på at putte 1/4 bøtte Natron i 1 kg færdig produkt eller 4kg

  Hvordan er det i forholdt til at klumpe i bøtten?

  Mvh.
  Hende den meget forvirrende 🙈

  1. Jeg vil helst ikke gøre mig klog på din sæbe, men hvis det var mig selv der stod med så meget håndsæbe, ville jeg helt sikkert springe ud i det. Evt. med en mindre mængde for at tjekke vaskeevnen.
   Min færdige mængde vaskepulver var 3,8 kg og til den mængde anvendte jeg knapt en halv bøtte natron, hvilket vil sige ca. 60 gram . Jeg vil nok for nemhedens skyld sige 15 gram for hvert kg færdig sæbe, men jeg er altså typen der laver tingene lidt på slump.

   Mit vaskepulver har trukket fugt fra luften. Jeg har ellers forsøgt at holde låget hermetisk lukket, men vi er altså flere i familien … Jeg vil tro man med fordel kan have en mindre beholder man tager af, og så en fuldkommen tætsluttet til den større mængde.

   1. Har fået en gammel foodprocessor gratis som jeg får i weekenden og så må jeg igang.
    Jeg laver ALT Mad på slum! Men aner ikke hvordan jeg ville kunne se forskel på om der skal mere eller mindre fx Natron i.
    Ja det er helt ondsvagt meget sæbe så det her er forhåbentlig løsningen.
    Tænkte nok det ville trække fugt, normalt er der jo anti klump middel i. Men løsning ide.

    1. Det er en stor hjælp med sådan en maskine – Lækker gave!
     At vaskepulveret trækker fugt, har vist ikke så meget at sige – måske for bakterievækst? Men det er vel ikke meget værre end flydende sæbe. Det er lidt sværere at dosere, men vi bruger det nu bare alligevel.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen