Sådan laves koldrørt sæbe

Forklaring af metode

Det er nemt at lave sin egen sæbe, men jo altså ikke ufarligt. Se derfor mit indlæg om sæbefremstilling og sikkerhed inden du går i gang.

Jeg vil kraftigt anbefale dig at bruge en færdig opskrift de første par gange, så du er sikker på at få et brugbart produkt.
Du kan fx bruge den jeg linker til i indlægget om Shampoobarer

Fremgangsmåde

Du skal lave to blandinger, en med vand hvori du opløser den kaustiske soda og en anden med alle dine olier.

Vær meget præcis i afvejningen af både vand, kaustisk soda og olier.

Vandfasen: Afmål mængden af vand og kom den kaustiske soda heri – ikke omvendt da det kan sprutte/koge.
I vandfasen kan du godt have fx et udtræk af kamille eller anden urt, der bedst udtrækkes i vand. Når kaustisk soda og vand er blandet, bliver det først hvidt og uklart, men klarer op ved omrøring. Nu kaldes blandingen lud.

Fedtfasen: Sørg for at alle faste olier er smeltet og hæld dem sammen.

Mange vil sige, at det er vigtigt at de to faser har helt samme temperatur, men det er ikke min oplevelse. De må godt være omkring 10 grader C forskellige. Jeg venter dog med at afmåle og smelte olierne, til den kaustiske soda er blandet, da denne bliver meget varm og godt må køle lidt ned.

Hæld de to faser sammen, når luden er 30-40 grader varm,  og blend grundigt. Det er nemmest og hurtigst med en stavblender. Husk at der stadig er tale om en ætsende masse.
I en del opskrifter vil det fremgå, at der skal blendes meget længe, men det har jeg aldrig oplevet. Faktisk har jeg prøvet, at massen størknede før jeg fik hældt den i formen, så vent ikke alt for længe. 1-5 minutter er normalt.

Massen er klar, når den begynder at virke cremet og du kan lave lidt spor i overfladen på den. Lidt ligesom når man pisker flødeskum og der begynder at komme et spor.

Vil du have æteriske olier, parfume eller anden tilsætning i, skal den først i når blandingen er cremet.
Der skal overraskende meget æterisk olie i (fx 40-50mL lavendel til 500 gram olier), men det afhænger af hvilken duft der er tale om.
Vær opmærksom på, at æteriske olier og parfumer ofte fordamper ved høje temperaturer, så for varm blanding kan betyde, at du står med en duftfri sæbe i sidste ende.

Hæld nu massen i forme. Jeg er selv mest til forme i silikone, da det er nemt at få sæben ud mens den endnu er lidt blød. Jeg plejer at tage dem ud efter to dage, så de kan få luft fra alle sider. Har du meget olivenolie i din blanding (75% eller mere), vil den dog skulle stå længere for at blive fast nok.

Skær sæben ud i samme omgang som du tager den ud af formen.
Forme behøver ikke være noget kunstfærdigt. Det kan være muffinforme, eller blot en rugbrødsform, du kan sågar genbruge emballage fra fødevarer, som fx en mælkekarton eller kødbakke.

I de minimum fire uger sæben modner, skal den ligge uden at være pakket ind, papirsposer går dog an. Tænk over hvor den skal ligge inden du hælder parfume i, da du skal leve med at lugten kan være kraftig de første uger. Opbevar aldrig færdig sæbe i lukkede beholdere, eller plastikposer. Det giver nogle grimme sæber som kan blive bløde.

Husk at måle pH før du anvender sæben. Som jeg har skrevet tidligere er der uenighed om hvornår en sæbe er klar (pH må max være 10), men sæben skal under alle omstændigheder ligge mindst 4 uger før den er klar til brug, ellers er den for blød og opbruges for hurtigt. Castille sæbe (75-100% olivenolie) skal ligge i 7-12 måneder før brug.

Når du er mere øvet vil du kunne komponere dine egne opskrifter ved at bruge følgende links:

Mængderne af henholdsvis vand, kaustisk soda og olier finder du ved at indsætte dem i en soap calculater fx denne

Oliernes forskellige egenskaber kan du læse om her

9 kommentarer til “Sådan laves koldrørt sæbe”

  1. Det gør du oppe i teksten, hvor der står: Du kan fx bruge den jeg linker til i indlægget om Shampoobarer.
   I dette indlæg vil du finde et link til opskriften, som jeg har lagt som en fil. Denne er på engelsk.

   Di spørgsmål fik mig til endelig at få lavet en dansk opskrift, som du kan finde på dette link

 1. Den der SOAP calc udregner kan jeg ikke helt finde ud af, findes der en mere simpel variant?
  Eller kan du mon step by step skrive Dig ud af hvordan man gør?
  Mvh june

  1. Jeg vil gerne overveje at lave en vejledning, men når du når dertil at du vil lave dine egne opskrifter, så bør du sætte dig ind i alle punkterne. Der findes flere beregnere. Prøv fx http://soapee.com/

 2. Hej
  Vi laver også selv koldrørte sæber hjemme i køkkenet til eget forbrug. Det går fint. Dog har jeg søgt forglves på nettet hvordan man bedst opbevarer sæberne efter de er skåret og modnet. Jeg vil jo gerne undgå at al duften “fiser ud af dem”. Har hidtil haft dem stående side om side med mellemrum i skotøjsæsker i et skab. Men det fylder jo frygtelig meget når jeg laver 10 portioner sæbe adgangen med hver sin duft. Jeg vil jo helst ikke bla de duftene i samme skotøjsæske.
  Har du måske et fif?
  Hvordan opbevare du dine sæber?

  1. Hej Anne
   Jeg har desværre nok ikke et svar du bryder dig om, men der skal umådeligt meget duft i en opskrift, for at der er duft tilbage ved brug. Mens de modner er du altså nødt til at opbevare dem et sted hvor stanken ikke generer. Jeg laver en sjælden gang imellem sæbe med æterisk olie, og de bor ikke i hjemmet. Alle mine sæber opbevares i papirsposer. Lægges de i lufttæt materiale, vil de begynde at blive fugtige.
   Den bedste løsning er helt at undgå duft. Det er ikke godt for noget i en sæbe, ud over fx at være en beroligende duftterapi. Men den kan man jo nemt skabe med en duftlampe fx.
   Jeg beklager ikke at kunne give dig det ønskede svar.

   1. Jeg synes faktisk det er et meget godt princip ikke at bruge duft i sæber. Når der skal så meget til, og de så også fordufter, er det lidt spild af æterisk olie. De er jo også lidt dyre. Samtidig synes jeg koldrørte sæber i sig selv dufter helt fantastisk, jeg kan nærmest ikke beskrive den duft, men jeg bliver helt høj af at dufte til den, også mens den modner 😃

  1. Tak for linket, så er der frit valg. Jeg er dog personligt ikke fan af den og synes den er uoverskuelig, men det er jo bare min preference.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.