Sikkerhed og sæbefremstilling

Sæbefremstilling og sikkerhed

Sæbefremstilling er en sjov hobby som både kan spare penge og give et liv uden overflødig skadelig kemi, til gavn for både dig selv og miljøet. Undervejs i processen er der dog en farlig komponent, nemlig den kaustiske soda som har en ætsende virkning.
Dette får mange til at afholde sig fra at lave og anvende sæbe, da de fejlagtigt tror at sæben dermed er “farlig” eller fuld af skadelig kemi. Dette er dog på ingen måde korrekt, man skal blot vide hvad man laver.

OBS jeg er ikke kemiker, så hvis du er i tvivl om din sikkerhed efter at have læst mit indlæg, bør du rådspørge en sådan.

Sikkerhedsudstyr

For at lave sæbe skal du bruge sikkerhedsudstyr. Det er ikke dyrtindkøbt specialudstyr der skal til, men blot almindelig beskyttelse af hud, åndedræt og øjne.

Den bedste beskyttelse fås dog, hvis du kombinerer dit sikkerhedsudstyr med forsigtighed og omtanke. Rør ikke voldsomt i ingredienserne og sørg for at skålene står stabilt og sikkert på et bord.

Hud

Sørg for at have kraftigt tøj på, gerne et forklæde der ikke bliver gennemblødt. Selv tager jeg gerne en tyk regnjakke og sko på, selvom jeg er indendørs.
Gummihandsker er også nødvendige.

Åndedræt

Lav din sæbe i fri luft eller sæt den under en emhætte. Tag også et åndedrætværn på. Dampene er ætsende.

Øjne

Øjnene skal beskyttes. Brug rigtige tætsluttende beskyttelsesbriller.

 

Hvornår er processen farlig?

Idet man hælder den kaustiske soda i vand sker en kemisk reaktion som udvikler kraftig varme og blandingen bliver stærkt basisk. Når man efterfølgende hælder blandingen sammen med olierne (fedtfasen), så bliver hele blandingen meget basisk og dermed ætsende. Det er derfor først når man er helt færdig med sin produktion, at man kan tage sikkerhedsudstyret af. Sæben skal ligge i omkring 4 uger, for at få en neutral pH. Du må derfor ikke begynde at bruge af din nyfremstillede sæbe, før den har ligget en måned og du har testet pH-værdien med fx en strimmel indikatorpapir (billigst er lakmuspapir).
Jeg foretrækker pH meget tæt på 7, men der skrives om helt op til 10 i nogle sæbefremstillingsbøger.

2 kommentarer til “Sæbefremstilling og sikkerhed”

 1. Hejsa. Hvordan tester man ph-værdien med en strimmel lakmuspapir? Lægger man blot strimlen ovenpå sæberne? Jeg troede nemlig papiret skulle blive vådt for at kunne vise ph-værdien, men det er vel ikke tilfældet her?
  Tak for hjælpen.

  1. Hej Stine
   Det er et rigtig godt spørgsmål!
   Der er flere måder at gøre det på, men jeg plejer blot at gøre sæben våd og så lægge strimlen på sæben.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.