Svindel med træer?

Velgørenhed eller pyramidespil med træer

Indlægget indeholder IKKE affiliate links

Se mit nye indlæg, der indeholder min personlige historie her: Advarsel!

Jeg har fulgt med på sidelinjen når mange har talt om Better Globe, for jeg synes det ligner lidt et Ponzi Scheme. Altså en pengemaskine, hvor tilstrømningen af nye købere dækker småudbetalinger til tidligere købere. Jeg er stadig ikke overbevist, men har alligevel købt mit første træ, primært fordi det har været i gang så længe, at de første købere nu er begyndt at få deres udbetalinger – og dette fungerer upåklageligt. Problemet er at folk køber træer for deres afkast, så der mangler historier om personer som har trukket store beløb ud af firmaet.

Opdatering juni 2019. Jeg må sige at jo mere jeg dykker ned i det, jo mere speget bliver det. Det er umuligt at få lov at se regnskaber og når en sælger bliver konfronteret med dette, bliver der linket til noget ubrugeligt – kombineret med en nedladende kommentar om mine evner til at forstå det. Der ligger ikke offentlige tilgængelige regnskaber fra firmaet. Der er et firma registreret i Norge, men det er ikke den virksomhed man investerer i. Better Globe skulle have haft underskud sidste år og det helt store problem er, at man ikke ved om det er fup, før om rigtig mange år. Så længe sælgerne har held til at få nye på krogen og så længe folk sætter deres sparepenge i det, så længe kan det fortsætte uanset om det er scam eller ej.
Med den risiko vil jeg mene at renten skal være meget højere end den er, for at det passer sammen. Personligt kommer jeg ikke til at købe flere træer, men håber da min mistro bliver gjort til skamme med tiden.

Kort går modellen ud på, at man køber et (ikke specifikt) træ som Better Globe planter. Efter fem år begynder de at kunne tjene penge på at høste fx frugt eller frø og man får de første tilbagebetalinger på sin investering. Efter 20 år fældes træet for at blive til tømmer og den sidste tilbagebetaling finder sted. I og med det ikke er et specifikt træ man køber (der plantes heller ikke kun et for hver gang et købes), er ens investering ikke så udsat fx skadedyr eller naturkatastrofer og der er plantet træer i flere forskellige lande i Afrika. Det virker altså som om organisationen har gjort et hæderligt forsøg på at sikre investeringen for os.
Organisationen tjener ikke kun penge på træerne, men også på fx et ret dyrt magasin og på at sælge konsulentbistand. Der er et “ambasadørprogram” (som jeg ikke er medlem af), som sørger for sælgere rundt om i verden og som jeg tror svarer til MLM (den lovlige udgave af pyramidespil). Det er dette man kan finde mest kritik af, hvis man googler firmaet.

Better Globe siger selv, at de ikke er en velgørenhedsorganisation, men der bliver alligevel lagt meget vægt på den gode samvittighed. Det er da også det der tiltaler mig selv og alle de investorer jeg har stødt på. Overskud bliver brugt til skolebyggeri, der ansættes lokale medarbejdere og ikke mindst gøres der med træplantning noget for at modvirke den globale opvarmning.

Mine første forsøg med crowdlending var microlån til udviklingslande, som desværre lukkede. Better Globe har lidt af den samme vibe omkring sig. Dengang kunne jeg investere i fx høns eller en symaskine, så en kvinde kunne blive selvforsørgende, og med et rentesystem som virkede meget rimeligt – dem der bød ind med laveste rente fik udlånet. Jeg vil gerne være med til at udligne forskellene i levevilkår på kloden, jeg vil også gerne hjælpe med at bevare den, men jeg tror ikke at hjælp uden uddannelse eller krav om indsats har nogen langvarig effekt. Derfor kan jeg godt se ideen i dette projekt, selvom det optimalt ikke havde været Norsk, men derimod lokalt.

Firmaet er startet af en nordmand i 2006 og burde efter min bedste overbevisning være lukket nu, hvis det havde været et Ponzi Scheme. Nordmanden har tidligere været indblandet i et meget lignende scam. Fortalerne kan godt virke ret hjernevaskede og lidt agresive i deres retorik, hvilket altid skal ringe nogle alarmklokker. De tjener selv på at markedsføre produktet, hvis de er registreret som forhandler. Det er en nedtonet MLM model, som nærmere er affiliate marketing.

Et træ koster i skrivende stund (marts 2019) 17 euro og den forventede samlede tilbagebetaling er 208 euro.

Opdatering november 2019. Mit indlæg her har givet anledning til en del henvendelser fra personer omkring Better Globe, der dels har forsøgt at anvende det til som en reklamemulighed og dels har ringet og emailet mig en del gange. Jeg har måttet sætte et telefonnummer og en emailadresse på spam.

2 kommentarer til “Velgørenhed eller pyramidespil med træer”

 1. Hej Ane,

  hvor spændende! Jeg har haft kig på Better Globe, men har endnu ikke fået taget mig sammen til, at købe de(t) første træer. Hvor mange har du købt, og regner du med at købe flere (i så fald hvor mange)?

  Jeg savner lidt info omkring din samlede portefølje (fordeling af dine aktiver), og hvordan du vælger at investere (hvad er din strategi?) 😉

  Held og lykke med foretagendet!

  1. Hej Nick
   Jeg har søgt videre efter oplysninger siden jeg skrev dette indlæg. Blandt andet har jeg søgt og søgt efter et regnskab og fundet et som ikke er verificeret nogen steder. Jeg anser Better Globe for at være en højrisikoinvestering og har kun købt 7 træer. Ind til videre køber jeg ikke flere, da jeg ikke føler mig overbevist om hvor meget scam der er i foretagnet. Jeg skal nok opdatere, når jeg har fået mere viden.
   Personen bag foretagnet har tidligere forsøgt sig med lyssky forretninger.

   Jeg har ikke lyst at dele alt med offentligheden, men jeg har tænkt mig løbende at skrive om mine metoder og anbefalinger. Man kan sige min strategi er forældet i dag, for jeg har været i gang meget længe. Det der galt dengang er ikke aktuelt mere, så jeg følger med de muligheder der opstår og retter ind. Jeg skal lige tænke lidt over det, men tak for kommentaren.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll til toppen